Domov Novinky iPad Pro 2022: Čo môžeme očakávať?

iPad Pro 2022: Čo môžeme očakávať?

Zdielať

Apple už pracuje na novej generácii svojho prémiového tabletu s čipom M2.

iPad Pro 5. generácie uvedený v apríli 2021 dostal rovnaký M1 čip, ako majú klasické entry-level počítače spoločnosti. Tento čip výkonovo potrápi aj výkonné notebooky konkurencie, a je priam fascinujúce že kalifornská spoločnosť dokázala tak výkonný čip umiestniť do tenkého tabletu bez nutnosti aktívneho chladenia. M1 čip sa nachádza v MacBooku Pro, MacBooku Air, a Mac mini uvedených na jeseň 2020 a taktiež v 24″ iMacu predstavenom popri iPade Pro v apríli 2021. Spoločnosť neskôr vybavila týmto čipom aj najnovší iPad Air a po uvedení M2 čipu na WWDC 2022 sa predpokladá, že túto novinku dostane aj nový iPad Pro. Pre prémiový tablet to v praxi znamená, že jeho už teraz predimenzovaný výkon bude ešte vyšší a používatelia pracujúci s videom ocenia prítomnosť mediálneho enginu na akceleráciu H.264, HEVC, ProRes a ProRes RAW, rovnaký aký sa nachádza v súčasnom M1 Pro.

Technológia displeja sa nezmení, otázny je však 11″ iPad Pro, ktorý stále používa klasický LCD a nie mini-LED. Je malá šanca, že menší z iPadov Pro dostane mini-LED displej, ale analytik Ross Young nedávno povedal, že 11″ verzia mini-LED nedostane, lebo 12,9″ iPad Pro sa predáva veľmi dobre a spoločnosť nie je motivovaná pridávať túto technológiu aj do menšieho iPadu Pro. Takisto aj známy analytik Ming-Chi Kuo sa vyjadril, že mini-LED je v súčasnosti príliš drahá technológia na to aby sa dostala do podstatne lacnejšieho 11″ iPadu Pro, bolo by však zaujímavé sledovať, ako by sa vyvíjali predaje 11″ iPadu Pro s klasickým LCD displejom popri drahšej verzii toho istého iPadu Pro s mini-LED displejom.

Objavili sa aj informácie, že nový iPad Pro bude mať MagSafe nabíjanie. Pravdepodobne nepôjde o MagSafe, ktorý poznáme z najnovších 14″ a 16″ MacBookov Pro, ale o MagSafe z iPhonov 12. Apple údajne pôvodne uvažoval o celosklenenej zadnej strane iPadu, ale to by urobilo tablet príliš fragilným, a tak bude sklenené len logo Apple na zadnej strane, ktoré bude zároveň zväčšené. Magnety, aj vzhľadom k vyššej hmotnosti iPadu, budú silnejšie ako tie v iPhone a umožnia aj vyššie rýchlosti nabíjania ako v súčasnosti MagSafe umožňuje. Táto technológia by zároveň umožnila aj reverzné nabíjanie iPhonov a iných zariadení z batérie iPadu Pro.

Niektoré zdroje uvádzajú, že nová generácia iPadu Pro dostane aj lepší zadný kamerový systém. Malo by ísť o kamery z iPhonu 13 s možnou podporou nočného režimu známeho z iPhonov 11 a novších. Teleobjektívu sa zrejme nedočkáme. Čo neočakávame, je nový Apple Pencil, nová Magic Keyboard a titánové šasi. To isté platí o OLED displejoch, ktoré by sa v iPadoch Pro nemali objaviť skôr ako v roku 2024. Nové iPady Pro by mali byť predstavené na evente v septembri alebo októbri tohto roka.

Zdroj