Domov Novinky V Canoo zhorelo auto po teste batérie

V Canoo zhorelo auto po teste batérie

Zdielať

V sídle firmy Canoo zhorelo vozidlo po teste batérie, lítium-iónové batérie zhoreli do tla.

Vozidlo startupu EV Canoo zhorelo 24. augusta po tom, čo lítium-iónové batérie vo vnútri auta spôsobili požiar. Podľa správy o incidente, ktorú získal zahraničný web, sa miestnym hasičom podarilo požiar uhasiť a nikto nebol zranený. K požiaru došlo na parkovisku pred firemnou kanceláriou firmy v kalifornskom Torrance, ktorá bola kedysi sídlom startupu. Predtým, ako v novembri začal nazývať svoj domov Bentonville v Arkansase. Viceprezidentka Canoo pre komunikáciu Agnes Gomes-Koizumi uviedla, že „k malému požiaru došlo niekoľko hodín po úmyselne deštruktívnom testovaní batériového modulu,“ v e-mailovom vyhlásení s tým, že modul testom prešiel a nezapálil sa. K požiaru došlo, pretože „niekto nevhodne umiestnil modul do uzavretej nádoby“, napísala. „V škatuli, v ktorej bol modul umiestnený, sa vytvoril tlak a došlo k incidentu.“

Podľa Gomesovej nešlo o jeden z prototypov firmy, ale o nákladné vozidlo tretej strany, ktoré si spoločnosť prenajala alebo kúpila. V správe o incidente je uvedené ako vozidlo značky Ford. Canoo v októbri oznámila dohodu o používaní batérií od dcérskej spoločnosti Panasonic Sanyo. Nie je jasné, kto vyrobil batérie, ktorých sa požiar týkal. Canoo sa snaží dosiahnuť cieľ začať výrobu svojich elektrických dodávok koncom roka 2022, hoci sa na jej ceste obmieňajú aj vedúci pracovníci – vrátane toho, že tento mesiac prišla o svojho technologického riaditeľa a dvoch z piatich zostávajúcich spoluzakladateľov. Spoločnosť sa pripojila k niektorým ďalším začínajúcim podnikom v oblasti elektrických vozidiel, ktoré majú problémy s požiarmi batérií. V roku 2018 sa vznietilo jedno z predprodukčných vozidiel Faraday Future. Nedávno, vo februári 2021, sa počas cestného testu vznietil prototyp elektrického pickupu Lordstown Motors.

Tieto ďalšie požiare vznikli od batérií, ktoré poháňali príslušné prototypy vozidiel. Požiar vozidla Canoo vznikol podľa správy v kabíne vozidla tretej strany, kde sa „prevážali lítium-iónové batérie“. Po uhasení požiaru bol na miesto udalosti privolaný príslušník zdravotníckeho tímu Los Angeles County Hazmat, aby pomohol vyšetriť výbuch batérie. Zvyšky batérií boli podľa pokynov umiestnené do „odpadkového koša naplneného vodou“. V správe hasičského zboru v Torrance sa uvádza, že požiar spôsobil škody v odhadovanej hodnote 45-tisíc dolárov, vrátane materiálnych škôd vo výške 10-tisíc dolárov. Hasiči boli na mieste tri a pol hodiny, hoci v správe sa neuvádza, ako dlho trvalo uhasenie požiaru. „Zariadenie bolo otvorené na druhý deň a fungovalo normálne,“ uviedla Gomesová. V správe sa ako faktory, ktoré prispeli k vzniku požiaru, uvádzajú „nesprávny postup pri skladovaní v kontajneri alebo pri skladovaní“. Hasičský zbor v Torrance nereagoval na viaceré e-mailové žiadosti o komentár.

Zdroj