Domov Audio Recenzia: Razer Kraken X USB

Recenzia: Razer Kraken X USB

Zdielať

Otestovali sme headset pre hráčov Razer Kraken X USB, ktorý ponúka v cene 50 eur priestorový 7.1 kanálový zvuk. Čo však od neho možno očakávať?

Vďaka mnohým obľúbeným herným titulom so zdokonaleným zvukom je ideálny čas na kúpu kvalitných herných slúchadiel. Pre hráčov a nadšencov, ktorí hľadajú cenovo dostupný model je nami testované zariadenie jednou z možností. Balenie je typické pre výrobcu: krabica v čierno-zelenej farbe. Na prednej strane je zobrazený headset, na zadnej strane popis funkcií. V balení je iba to podstatné a nič navyše – slúchadlá. Hlavným rozdiel oproti konkurentom – a najmä voči tradičným slúchadlám, ktoré majú 3,5 mm audio jack – je USB port, ktorá slúži na pripojenie, ako aj ďalšie funkcie.

Náušníky a polstrovanie majú výplň z pamäťovej peny. Vďaka tomu sú slúchadlá veľmi pohodlné aj pri dlhodobom používaní. Na ľavom náušníku je tlačidlo stlmenia zvuku, mikrofón a nekonečné rolovacie koliesko na reguláciu hlasitosti. Poteší nastavenie hlavového mosta, ktorý možno nastaviť od 1 po 9. Mikrofón nie je odnímateľný, ale je ohýbateľný a flexibilný, takže ho možno vyklopiť nahor, ak sa nepoužíva. Pripomeňme, že testované slúchadlá sú kompatibilné s PC, Playstation, XBOX, Nintendo Switch a dokonca aj so smartfónmi – treba však myslieť napríklad na redukciu z USB-C na USB. Poteší tiež nízka hmotnosť – 260 gramov.

Slúchadlá majú podporu priestorového zvuku 7.1, pričom kvalita reprodukcie je veľmi dobrá. Hráči tak získajú herné slúchadlá, ktoré sa dodávajú so všetkými štandardnými funkciami, ktoré by sme očakávali. Široké možnosti nastavenia zvuku, ale taktiež aj podsvietenia oboch náušníkov možno realizovať priamo cez dodávaný softvér Razer Synapse. Inštalácia softvéru sa ponúkne automaticky používateľovi po prvom pripojení do počítača. Iste, je to trocha otravné, najmä ak slúchadlá pripája používateľ k viacerým zariadeniam a vždy musí inštaláciu zrušiť, alebo ju potvrdiť. Bez nej sa síce dá existovať a slúchadlá plnohodnotne používať, no nemožno ich personalizovať.

Hoci ide o herné slúchadlá, nájdu svoje využitie aj pri počúvaní hudby. Na test kvality reprodukcie už viac než dva roky používame streamovaciu službu TIDAL HiFi s bezstratovou kvalitou zvuku. Tu však cítiť nižšiu cenu a najmä iné zameranie. Pri počúvaní hudby sme si všimli trochu nižšiu kvalitu, preto na občasné počúvanie hudby a pre bežných používateľov môžu byť slúchadlá vhodné, ale rozhodne nie pre audiofilov. Sklamaní sme boli takisto aj pri reprodukcii filmu, kde slúchadlá nijak nevynikajú. Preto ostáva ako ich hlavná doména zameranie pre hráčov. Pokiaľ ide o kvalitu mikrofónu, ide   kvalitu priamo úmernú cene a na základné účely postačuje.

Razer Kraken X USB je zaujímavý, cenovo dostupný herný headset, ktorý poskytuje všetko podstatné, čo herné slúchadlá majú ponúkať. Iste, potešil by aj odnímateľný mikrofón, ale aspoň je flexibilný a dá sa vyklopiť nahor. Slúchadlá potešia svojim 7.1 zvukom, nízkou hmotnosťou a najmä príjemným, pohodlným nosením. Síce s trochu nudným dizajnom, ale celkovo sme spokojní. Takisto oceňujeme aj širokú kompatibilitu naprieč rôznymi platformami.

Zapožičal: Razer